מהי תקשורת מקרבת

marshall with giraffe and jackal

 

מהי תקשורת מקרבת?

תקשורת מקרבת היא גישה שמטרתה ליצור הבנה ואמפתיה בין אנשים ובין האדם לעצמו, במטרה ליצור שיתוף פעולה ואווירה של קרבה בתוך מערכות יחסים. הגישה מיושמת דרך מודל פשוט ועוצמתי בן ארבעה צעדים. יוצר הגישה היה דר' מרשאל רוזנברג  פסיכולוג קליני יהודי-אמריקאי, מתלמידיו של קארל רוג'רס אבי הזרם הפסיכולוגיה ההומניסטית. הוא הושפע בין היתר מתורת האי-אלימות של מהטמה גנדי ומרטין לותר קינג. בנוסף ללימוד הגישה בכל העולם , מרשאל עסק בגישור בין אוכלוסיות שונות בארה"ב , זוגות, ובין עמים: כגון רואנדה, בוסניה וכאן בישראל בין פלסטינים לישראלים.

בשפת המקור תקשורת מקרבת נקראת – Nonviolent Communication
תקשורת לא-אלימה ידועה גם כ"שפת הג'ירף" . מרשאל בחר את הג'ירף כסמל לשפת התקשורת המקרבת כי היא החיה בעלת הלב הגדול ביותר מבין החיות. הגי'רף מעודדת שיתוף פעולה מתוך בא"ר – בחירה אחריות ורצון, לעומתה התן מייצג את ה"שפה האלימה"  של האשמות וביקורת והנעת אחרים מתוך פא"ב – פחד אשמה ובושה.

הנחת היסוד של תקשורת מקרבת היא שכולנו מונעים מתוך צרכים אנושיים, אוניברסליים, אותם אנחנו מנסים למלא בכל רגע ורגע. אלו כוללים צרכים פיזיים, ורגשיים, בין אדם לחברו וביני לבין עצמי. כשאנחנו מודעים לצורך שלנו, ויכולים לבטא אותו החוצה – נוצרת הבנת ושיתוף פעולה באופן טבעי. מטרת התקשורת הזו היא יצירת חיבור בין בני אדם. 

תקשורת מקרבת מתחילה עם מודעות למה לא עובד לנו ביחסים. אילו מילים או ביטויים אנחנו ואחרים משתמשים בהם שאינם מקרבים אותנו – אך נדמה שנשלפים מתוך "האוטומט" בכל פעם שיש ריב או קונפליקט. זוהי שפת "התן" .

ה"תן" זועק מתוך צורך שלא נענה – אך קשה להבין אותו כי הוא מבטא את זה בתלונות, האשמות, דיבור בהכללה, תיוגים ביקורת ושיפוטים, כמו  "אתה לא בסדר!!" או "את אף פעם לא מקשיבה לי!" על כן הוא זקוק בעצם לחמלה שלנו עוד יותר – כמו תינוק שבוכה וזקוק לנו אך לא יודע לומר מה. כשאני מתנהלת מתוך "התן" החוויה היא של עיוורון, שיוצרת תגובה מהירה, ללא מחשבה…בלי לשאול את עצמי : מה אני באמת צריכה, ועל כן- יוצרת פיצוצים. 

שפה מאשימה, מפרשת, מנג'סת, מרחיקה, מכלילה , "צודקת", "יודעת"; תגובתית. 

ה"ג'ירף" מסמל את השפה המקרבת החומלת, מלאת האמפתיה המבינה, אך שאינה מוותרת על שלה – הוויה עם גבולות בריאים לעצמי ועם כבוד עמוק לאחר. היא מדברת על הרגשות והצרכים שחיים בה…בלי בסדר או לא בסדר, טוב או רע. לקיחת אחריות למה ששלי – ונתינת שם לכל מה שעולה. 

אפשר לומר, שתקשורת מקרבת היא מפגש של חיבור מהלב בין אנשים, שמייצר מרחב שבו יש מקום גם למה שחשוב לי וגם למה שחשוב לך. המרחב הזה שנוצר, שבו יש מקום ל’לב’ שלי ושל אחרים, יוצר קסם בתוך מערכת היחסים, שמשמרת אותה לאורך זמן ויוצר בה תחושה עמוקה של אמון..

 

ד"ר רוזנברג נהג לצטט את המשורר הסופי , רומי, שאמר :

מעבר לעשיית טוב, או עשיית רע, ישנו שדה…אפגוש אותך שם

השדה הוא "המרחב" הקדוש הזה.

הבחירה בתקשורת מקרבת יעילה במיוחד במצבים שבהם יש ויכוחים וקונפליקטים בין אנשים, אי-הסכמות וחילוקי-דעות. העוצמה של הגישה היא ביכולת שלה לשמור על תחושת הביחד ועל האמפתיה ההדדית, מבלי לוותר על מה שבאמת חשוב לשני הצדדים. הכלים והמיומנויות של תקשורת מקרבת מאפשרים לנו לנהל דיאלוג שבעזרתו קל יותר להגיע להסכמות ולפתרונות, שעובדים בשביל כולם, גם במצבים שנראו לכאורה תקועים או חסרי-מוצא. "הפתרונות מוצאים אותנו" כפי שד"ר רוזנברג נהג לומר, כתוצאה מתחושת החיבור, הקרבה וההבנה שנוצרו. בטווח הארוך נוצרת תשתית רחבה של אמון שיש בה הקשבה, הבנה, קרבה ורצון לשתף פעולה ולעזור אחד לשני. פירות נוספים: הפחתת כעסים, מתחים גם בתוכינו.

איך לומדים? קיימים בארץ מספר לא מבוטל של מנחים שרבים מהם מתמקדים בקהלים ספציפיים, כמו הורות, מערכת החינוך, ארגונים, וליווי אישיים.

כאן תוכלו לקרוא כיצד אתם יכולים ללמוד ולתרגל איתי את השפה.

 כתובת הארגון הבינלאומי לתקשורת לא-אלימה ולמידע נוסף

ליצירת קשר 0507480561 או בפייסבוק דף "מלב אל לב תקשורת מקרבת"

באהבה

יעל